Slik tar du smarte grep med belysningen i boligen din

Føler du at du har mistet kontrollen over belysningen hjemme? Kanskje er du ikke spesielt interessert i interiør, men føler likevel at en blanding av mange ulike lamper, kjøpt inn opp gjennom årene, ikke helt skaper en fornuftig helhet? Da kan det være greit å ta en full gjennomgang av belysningen i boligen, fra taklamper og downlights til plantelys og belysning i badstue.

En full gjennomgang med ulike funksjoner

Det kan være smart å begynne med en full gjennomgang av belysningen som den er i dag. Formålet er ikke å skifte ut hver eneste armatur og lampe, det er ikke en god løsning for verken lommeboken eller kloden.

I stort kan lamper og lyskilder deles inn i tre kategorier – vanlig allmennbelysning, funksjonsbelysning og stemningsbelysning. Imidlertid er skillet ikke alltid helt klart, for eksempel kan noen lyskilder fylle flere funksjoner. Et eksempel badstuelys, det vil si lyskilder som monteres i badstuen. Badstuelys: Gi din badstue en stemningsfull glød, men samtidig er det jo også helt nødvendig med noen form for belysning også i en badstue. Det betyr at denne lampen kan sies å fylle en rolle som både allmennbelysning og stemningsbelysning.

Tilpasninger basert på kartlegging av belysningen

Når du har kartlagt belysningen i hjemmet basert på de tre kategoriene, vil det være enklere å tilpasse lamper og armaturer i ulike rom. Du vil kanskje oppdage at den generelle belysningen i et rom ikke er god nok, eller at du har mange ulike stemningslyskilder i et annet rom.

Når du skal supplere eller endre belysningen i et rom, kan det også være fornuftig å ta en ekstra titt på den såkalte fargetemperaturen til de ulike lyskildene i rommet. Det er naturlig å se på lysstyrken til de ulike lampene, men glem altså ikke å tenke over om «varme» og «kalde» lyskilder skaper unødvendige konflikter mellom de ulike lyskildene og sonene i rommet.