Livet med colostomi

En colostomi er en alternativ måte å tømme tarmen på. Her kommer avføringen ut via en stomi, som oftest er plassert på venstre side av magen. Avføringen samles i en stomipose som er festet rundt stomien.

En colostomi er en stor livsendring som krever tilpasning, men det er viktig å understreke at en stomi ikke trenger å sette en stopper for det livet du ønsker for deg selv og din familie. For å gjøre livet med colostomi mer oversiktlig, har vi samlet informasjon og gode råd i denne artikkelen, som forhåpentligvis kan gi deg kunnskap og trygghet.

Viktig kunnskap om colostomi

Colostomi er den typen stomi som involverer tykktarmen. Som med andre stomityper legges tarmen ut gjennom bukveggen og et hull i magen. En colostomi plasseres vanligvis på venstre side av magen, men det varierer hvor på tykktarmen den lages. Oftest anlegges stomien i den nedadgående delen av tykktarmen eller i den siste delen før endetarmen.

En colostomi kan lages både permanent eller midlertidig. Det vanligste er en permanent colostomi, men noen ganger lages den midlertidig, hvor man forsøker å legge tarmen tilbake igjen etter en stund. Når en colostomi anlegges, fjernes ofte den syke delen av tykktarmen. Det er heller ikke uvanlig at endetarmsåpningen også fjernes.

Symptomer på colostomi

Flere årsaker kan ligge til grunn for at en colostomi må anlegges. De typiske årsakene er:

  • Betennelse i tykktarmsutposninger (divertikulitt), hvor symptomer kan være smerte og ømhet i nedre venstre del av magen, feber, oppkast og manglende/nedsatt tarmfunksjon.
  • Crohns sykdom med symptomer som diaré, feber, tretthet og vekttap.
  • Ulcerøs kolitt, hvor typiske symptomer er blodig avføring, hyppig avføring, diaré og blodmangel.
  • Kreft i tykktarmen eller endetarmen, som kan forårsake blødninger i tarmen, smerter, vekttap og lav blodprosent.
  • Skader/hull på tykktarmen, som kan gi betennelse i bukhulen, som kan forårsake sterke, plutselige smerter i øvre del av magen.

Hvordan blir livet med colostomi?

Å leve med en colostomi er annerledes, men det trenger ikke være en hindring for alt du liker å gjøre. De fleste med stomi kan fortsatt ha en fulltidsjobb, drive med sport, reise, spise ute på restauranter og ha seksuelle forhold — og med stor sannsynlighet kan du også det. For mange krever det litt ekstra planlegging og at man tenker et skritt fremover.

Skal du for eksempel være fysisk aktiv, kan det være en god idé å planlegge dine stomiposeskift slik at posen er minst mulig fylt og dermed minst mulig i veien under aktiviteten. Det samme kan sies om seksuelle aktiviteter. Skal du ut og reise, er det en fordel å pakke rikelig med stomiutstyr. Skal du fly, husk å pakke utstyret i håndbagasjen — hvis ikke alt, så en god del av det. På den måten unngår du risikoen for å miste det hvis kofferten din skulle bli borte under transporten.

Utstyr til colostomi

Hvis man har en stomi for å samle avføring (eller urin), er det essensielt å finne riktig stomiutstyr til sin stomi og kropp. Det finnes også en rekke tilbehørsprodukter som kan brukes sammen med stomiposen eller platen. Noen eksempler på tilbehørsprodukter er:

  • Barrierefilmspray og -servietter — danner en beskyttende hinne på huden og reduserer hudproblemer.
  • Tetningsringer — skaper en tett forsegling mellom stomien og utstyret.
  • Elastisk tape — sikrer at hudplaten blir sittende der den skal når den er festet.
  • Klebefjerner — hjelper med å fjerne hudplaten uten ubehag når du bytter stomiutstyr.

En colostomi kan være skremmende

Det kan være skremmende og uoversiktlig å sette seg inn i hvordan livet med en colostomi blir. Men det er viktig å sette seg inn i det. Kunnskap om hva en colostomi er, hvordan operasjonen foregår, hva man skal være oppmerksom på med en colostomi og mye mer, er essensielt. For mange gir det en form for trygghet å være godt forberedt. Kunnskap og forberedelse kan også gjøre livet med colostomi mer håndgripelig og oversiktlig.

Hvis du har spesifikke spørsmål angående colostomi, bør du være oppmerksom på tilbudet fra Coloplast, som heter Coloplast Assistanse. Her kan du ringe inn og snakke med profesjonelle og erfarne sykepleiere alle hverdager fra kl. 09:00-16:00. Det er uforpliktende og gratis å kontakte sykepleierne. Er du mer komfortabel med å kommunisere med dem skriftlig, kan du også sende dem en e-post.